Onder luchtbehandeling verstaan we het conditioneren van de binnenlucht in een ruimte. Dit kan zijn het verwarmen, koelen, filteren, be- en ontvochtigen van de lucht.
Luchtverwarming kan een snelle manier zijn voor het verwarmen van een ruimte. Je komt het dan ook vaak tegen in kerken en bibliotheken. Er bestaan direct- en indirect gestookte luchtverwarmers.
In een huis waarin intens geleefd wordt is een goede klimaatbeheersing onmisbaar.
Bevochtiging van de lucht kan in sommige gevallen nodig zijn om de relatieve luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau te houden. De planten, meubels, antieke spullen en muziekinstrumenten kunnen door een lage luchtvochtigheid beschadigen. Maar ook prikkelende ogen, irriterende lenzen, schrale lippen, een droge huid kunnen door een te droge lucht veroorzaakt worden. Bevochtiging is dus nodig, en kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan door het verdampen van water, de "stoom methode". Deze apparaten verhitten met een elektrisch verwarmingselement het water, om de hierbij verkregen damp gecontroleerd bij de lucht te voegen. Het is ook mogelijk om de lucht te bevochtigen met een zgn. koudwaterverdamper.
Soms kan er in een ruimte een te hoge relatieve luchtvochtigheid heersen, bijvoorbeeld in kelders, niet of slecht verwarmde opslagruimten, garages, boten, vakantiewoningen, kluizen, archieven en werkplaatsen. Door een te hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels, rot, roest en condensvorming. Hierdoor kan allerlei schade ontstaan aan de goederen die in de ruimte aanwezig zijn. Bovendien worden afgesloten ruimten muf en gaan stinken. Voor deze situaties zijn er luchtontvochtigers (ook wel luchtdrogers genoemd) toepasbaar.